De historie van Het Slaakhuys

Het Slaakhuys in Rotterdam-Kralingen staat bij velen vooral bekend als de plaats waar dagblad Het Vrije Volk kantoor hield. Toch is de historie van het Slaakhuys rijker dan dat. Een kleine bloemlezing uit de geschiedenis van dit Rotterdamse icoon.

Op de plaats waar het tegenwoordige Slaakhuys prijkt, bevond zich voorheen (sinds 1907) het gebouw Voorwaarts; een ontwerp van architect en stedenbouwkundige Hendrik Petrus Berlage. Na de complete vernieling van Voorwaarts in de Tweede Wereldoorlog, realiseerde architect Jo Vegter in 1955 het Slaakhuys zoals we dat vandaag de dag nog steeds kennen.

Het Slaakhuys werd in eerste instantie in gebruik genomen als redactie, drukkerij en boekwinkel van landelijk dagblad Het Vrije Volk. Na het vertrek van het Vrije Volk uit het Slaakhuys in 1972 heeft het weinig noemenswaardige functies gehad. Al staat het jarenlange gevestigde snookercentrum - dat in 2007 zijn deuren sloot - nog bij vele Rotterdamse oud-studenten in het geheugen gegrift.

De verwaarloosde staat van het gedeeltelijk bewoonde kraakpand, stond niet in de weg aan het verkrijgen van de status van rijksmonument in 2010. Zeven jaar later heeft Frame Vastgoed de restauratie en renovatie van het Slaakhuys in volle gang gezet en is vastberaden het Slaakhuys de allure van weleer terug te geven.